Idei de proiecte prezentate la programul de accelerare Factory Product Innovation

mai 15, 2023

Factory Product Innovation este un program de accelerare, menit să conecteze creatorii și designerii independenți cu fabricile din industriile fashion și lifestyle, cu un scop final de a stimula progresul prin dezvoltarea produselor inovative în modelele existente de afaceri. 

Din domeniul designului de interior și industrial, la etapa preliminară a propunerilor de idei, au participat următoarele idei de proiecte:

PROJECT ROUND 100
Autor: Nadejda Damașcan
Fă ce poți, unde ești cu ceea ce ai.

Proiectul reprezintă o piesă de mobilier realizată din lemn de frasin, cu textură fină, finisaj impecabil, proporții ergonomice, blat rotund, plan echilibrat și picioare ușor înclinate.

„Ne propunem să aducem această masă simplă la 100 de restaurante și cafenele. Global.

Desigur, nu există nimic nou în mișcarea go-green, proiecte sustenabile și producție circulară.

Însă recent, am primit prețurile pentru plantarea unui puiet de frasin – 0,2m de plantă este de 0,25 euro. Și noi vom planta cât de mulți putem.” – relatează autoarea.

Posibilitatea scalării va acoperi plantarea a 100 ha cu plantație de frasin pentru a compensa volumul defrișărilor globale în 24 ore.

 

TOR DESIGN PANOURI ȘI ELEMENTE DECORATIVE DIN LEMN
Autor: Dmitrii Solodcenco


Proiectul reprezintă realizarea panourilor decorative și elementelor de decor confecționate manual din fragmente de lemn, aranjate și asamblate pe bază de placaj.

Proiectul este ecologic și sustenabil, la realizarea lucrărilor fiind folosite drept materie primă deșeuri din lemn.

Deși la unele etape se folosesc mașini-unelte CNC, procesul de confecționare este manual, de aceea fiecare lucrare are un caracter unic și individual.

Publicul țintă este reprezentat de birourile de arhitectură și studiourile de design, magazinele și saloanele de decorațiuni și finisaje de clasă superioară, art-spaces, clienți privați.
Componenta inovațională constă în tehnica de realizare a lucrărilor, aceasta fiind elaborată în cadrul companiei, este exclusivistă și unică. Din punct de vedere social, la realizarea lucrărilor pot fi implicați și oameni cu dizabilități.

 

SOUL OF MOLDOVA & SOUL OF CULTURE
PANOURI PAPIER MACHE DE AUTOR
Autori: Victoria Peev și Cristina Cujbă

Proiectul constă în elaborarea panourilor decorative, confecționate prin tehnica papier mâché.

Materia primă: plastic reciclat (PET, HDPE) acoperit cu masă de modelare în care componentul de bază este hârtia reciclată (excepție – hârtia laminată), hârtia de papirus, elementul decorativ.
Panoul este realizat 98% din resurse durabile reciclate (excepție este adezivul).

Procesul este împărțit în 4 etape tehnologice prin divizarea muncii.


Linia de bază va include panouri cu un design prestabilit (lână, ață, ramură, floare etc.), vor avea diferite dimensiuni, posibil lumină încorporată.

Linia exclusivă presupune utilizarea ramurilor, florilor, obiectelor de artă vechi, tradiționale, fragmente de covoare, prosoape și vor fi realizate doar în baza doleanțelor clientului.

Piața țintă este orientată în special spre evenimentele familiale, diaspora RM și turiști.

 

CONCRETE TILES WITH BOTANICAL PATTERN
Autor: Helga Wigandt

 

Proiectul constă în elaborarea panourilor de beton cu patternuri florale imprimate, de dimensiuni și culori diverse, destinate pentru ornarea fațadelor clădirilor vechi.

 

TEHNOLOGIE INOVATIVĂ DE PRODUCERE A LAVOARELOR DIN PLĂCI CERAMICE

Autori: Marina Baltag și Igor Stefano

Proiectul reprezintă un lavoar confecționat din plăci ceramice cu grosimi mici.


În partea de jos, dispune de o porțiune din sticlă temperată cu lumină încorporată ce, pe lângă rolul decorativ, servește și drept iluminare de noapte.

Lavoarul poate fi realizat în diferite dimensiuni și grosimi.

Ideile prezentate au fost evaluate de un juriu local în baza criteriilor de jurizare, dintre care inovație, fezabilitate, viabilitatea ideii de afaceri și relevanța modelului de business. Din componența juriului fac parte: Maxim Calujac, Leo Dumitrașcu, Mihai Stamati, Alexandru Zingaliuc, Rodica Crudu, Svetlana Dimitrioglo, Iraida Moisei și Julia Allert.

Pentru o perioadă de 9 luni, participanții selectați vor beneficia de suport în procesul de dezvoltare al unui produs sau o gama de produse inedite, începând cu realizarea conceptului și finalizând cu dezvoltarea tehnică, poziționarea, lansarea si promovarea acestuia

Proiectul este dezvoltat de ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub în colaborare cu compania DAS, cu suportul proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. 

 

Achitare

Your cart is currently empty.